За Музика нонстоп денес

За нас

Музика нонстоп денес (Music Nonstop Today) е проект на ВБУ Консалтинг ДООЕЛ. Нашиот веб-сајт е: musicnonstop.mk.

Изјава за визија за „Музика нонстоп денес“ – славејќи ги живописните звуци на Балканот

Во Музика нонстоп денес (Music Nonstop Today), замислуваме динамично и културно збогатувачко музичко списание кое е посветено на прикажување на волшебната и разновидна музичка таписерија на Балканот. Нашето списание се обидува да биде врвна дестинација и за ентузијастите и за новодојденците, нудејќи сеопфатно истражување на богатото музичко наследство што произлегува од овој регион.

Прославување на различноста

Нашата визија е да ја славиме богатата културна разновидност на Балканот преку универзалниот јазик на музиката. Наша цел е да ги истакнеме сложените мелодии и ритми кои го дефинираат музичкиот пејзаж на секоја балканска нација преку покривање на модерната музика и свежите приказни. Од страсните мелодии на Србија до ритмичките сложености на Македонците, имаме за цел да ја доловиме суштината на секое уникатно музичко наследство.

Поврзување на заедниците

Музиката има неверојатна моќ да ги поврзува луѓето преку границите и да ги премости културните празнини. Во Музика нонстоп денес, се стремиме да поттикнеме чувство на единство преку споделување на приказните на музичари, уметници и бендови од различни балкански земји. Со тоа, се надеваме дека ќе создадеме платформа која го олеснува меѓукултурното разбирање и благодарност.

Истражување на модерните трендови

Иако е вкоренета во традицијата, музиката на Балканот исто така се развива со времето. Ние се стремиме да останеме во првите редови на оваа еволуција со прикажување на современи уметници кои ги впиваат своите дела со модерни влијанија, создавајќи спој на старото и новото. Нашето списание ќе ги следи најновите трендови, иновативни соработки и жанрови кои ги поместуваат границите кои ја преобликуваат балканската музичка сцена.

Зачувување на наследството

Музика нонстоп денес, се залага за зачувување на музичкото наследство на Балканот за идните генерации. Преку детални функции, интервјуа, прегледи, вести и истражувачки написи, имаме за цел да ја документираме историјата и еволуцијата на балканската музика. Со тоа, се надеваме дека ќе придонесеме за културното наследство на регионот и ќе обезбедиме неговата музика да продолжи да напредува.

Едукација и инспирација

Ние веруваме во моќта на музиката да едуцира, инспирира и да ги прошири хоризонтите. Нашето списание не само што ќе ги запознае читателите со мелодиите на Балканот, туку и ќе обезбеди контекст, увид и ресурси за оние кои сакаат да навлезат подлабоко во оваа богата музичка област. Наша цел е да бидеме информативен и по малку и едукативен центар, нудејќи им на читателите шанса да научат за инструментите, стиловите и културното значење што ја дефинираат балканската музика.

Платформа за соработка

Музика нонстоп денес ќе биде платформа за соработка која ги поздравува музичарите, научниците, артистите, ентузијастите и читатели да дадат свој увид, приказни и искуства. Со поттикнување на чувството за заедница, имаме за цел да создадеме простор каде гласовите од Балканот и пошироко ќе можат да се здружат за да ги прослават и истражуваат музичките богатства на регионот.

Во еден пасус

Музика нонстоп денес е посветен на осветлувањето на извонредното музичко наследство и творештво на Балканот спакувано во модерен пламен што го палат новите генерации. Преку нашата привлечна содржина, внимателна курација (прибирање податоци од различни извори и нивно структурирање во интегрални текстови што ќе останат како наслетство за понатамошна употреба) и посветеност на автентичноста, се стремиме да бидеме светилник на инспирација, информирање, едукација и културна прослава за сите кои се маѓепсани од волшебните мелодии на овој регион. Придружете ни се на милозвучното патување кое не познава граници – каде музиката на Балканот свири нонстоп!

Цели

Наша тенденција е да изградиме сервис што ќе биде ултимативен информативен центар за музиката што се создава и зрачи од балканскиот полуостров.

Фокус на интерес

Ние не би си ставале рамка во нашата истражувачка, промовирачка и евангелистичка дејност на музиката. Нашите апетити и потреби за истражување добра музика е за различните музички стилови што доаѓа од различни региони и делови на светот.

Сепак, нашиот примарен фокус тргнува од популарната музика и се поврзано со нејзе што се создава и интерпретира од луѓето што живеат и творат на Балканот (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Грција, Косово, Црна Гора, Северна Македонија, Турција, Хрватска, Србија, Романија и Словенија).

Основен музички сензибилитет

Во истражувачката дејност и апетитите за дознавање нови и интересни музички изданија, настани, случки, гласини и се она што може да биде поврзано со музиката и нејзините чинители, немаме ментални бариери. Сепак, нашиот примарен фокус на музичките жанрови и стилови се поврзани со следниве клучни зборови:

  • Поп (Pop)
  • Латино (Latin)
  • Ритам и бас, Рап и Хип-хоп (R&B/Hip-Hop)
  • Рок (Rock)
  • Денс (Dance)

Запознај го тимот

Ние сме тим од страсни љубители на музиката кои сакаат да ги споделат нашите сознанија и мислења со вас, нашите верни читатели. Еве кратко претставување на екипажот на ова чудесно музичко патување што го нарековме Музика нонстоп денес (Music Nonstop Today).


Уредничкиот виртуоз Васил: Со тастатура/пенкало како стапче, Васил создава написи кои нурнуваат длабоко во животите на уметниците и суштината на нивната музика. Васил е наш главен уредник и основач на Музика нонсто денес (Music Nonstop Today). Васил е основач на иницијативата ВБУ Музички регистар. Како новинар тој покрива различни жанрови но, неговата вистинска љубов е хип-хопот и сите негови модерни деривати. Тој е секогаш во потрага по нови и возбудливи уметници и сака да открива скриени скапоцени камења и потценети класици. Васил исто така интервјуира музичари, продуценти и критичари за нивната работа и нивните ставови за музичката индустрија.


Стручњак за истражување и гувернерот на WordPress (Вордпрес) Дејан: Дејан е наш постар писател и рецензент. Тој има извонреден квалитет на увото и остро око за детали. Тој пишува длабински прегледи на албуми и синглови, како и карактеристики и профили на уметници и бендови. Тој има разновиден вкус за музика, но има мека точка за рок, гранџ, кросовер и метал. Дејан е заменик уредник во Music Nonstop Today. Тој е основен член на тимот во иницијативата VBU Music Registry, а исто така и писател на написи поврзани со ИТ за IT.mk.Запознајте ја Сандра, нашиот литературен маестро на преводот: Во магичното царство каде зборовите ги надминуваат границите, Сандра го користи своето јазично стапче како преведувач на нашиот музички блог. Со страст за јазикот и музиката што одекнува во секој слог, таа ги плете приказните на статиите на англиски јазик, осигурувајќи дека енергичните приказни за музиката допираат до секој агол на светот. Од локални и регионални ритми до глобални хармонии, преводите на Сандра ги поврзуваат културите преку универзалниот јазик на музиката.


Придружете ни се додека тргнуваме на звучно патување, истражувајќи мелодии, споделувајќи приказни и славејќи го универзалниот јазик како е музиката. Од најновите врвни топ-листи до специфичните симфонии, Музика нонстоп денес (Music Nonstop Today) е вашиот бекстејџ пропусник до волшебниот свет на звукот.

Соработници

Придружувајќи се на нашиот музички хор, овие надворешни гласови го влеваат нашиот блог со низа согледувања. Музичари, критичари и ентузијасти подеднакво, секој од нив додава посебна нота на нашата хармонична симфонија, создавајќи глобална каденца што одекнува кај секој љубител на музиката. Секој од нив го вметна сопственото камче во мозаикот наречен Музика нонстоп денес и ние сме им благодарни на секој еден од нив.

  • Максим Буралиев
  • Златко Ангелески
  • Јована Лончар
  • Урош Вељковиќ
  • Ненад Георгиевски