„За моето бебе“ - Шарлота Утуту

„За моето бебе“ од Шарлота Утуту: Совршена приспивна песна

Љубов на прво слушање на „За моето бебе“

Во последно време, се заљубувам одново и одново слушајќи го проширеното издание (EP) на Шарлота Утуту (Sharlotta Ututu), „Love Songs“ (превод: Љубовни песни). Со секое повторно слушање, мојата восхит кон оваа хипнотизирачка музичка збирка постојано расте. За прв пат го открив волшебниот свет на убавата Украинка МАРУВ (MARUV) преку нејзиниот уникатен спој на кабаре, еротика и модерна денс музика. Нејзините атрактивни изведби, како и на нејзината група танчери, го запалија исконскиот оган во мене, како здрав сапиенс-мажјак. Но, тоа е тема за сосема друга приказна. Сепак, нејзиното последно издание, „Љубовни песни“ (Love Songs), издадено под нејзиното алтер его Шарлота Утуту, е сосема поинакво искуство.

Непобитен шарм

Изминатата недела, бев маѓепсан од изданието на MARUV, потпишано со нејзиното алтер его Шарлота Утуту. Иако сите четири песни од проширеното издание „Love Songs“ се одлични, песната „За моето бебе“ (For My Baby) го освои моето срце. Од моментот кога ја слушнав нежната мелодија на пијаното на почетокот од песната, јас веќе бев маѓепсан. Тоа е причината што решив да ја посветам оваа статија на несомнено најдобрата приспивна песна за 2023 година – „За моето бебе“ (For My Baby).

Јазикот на љубовта

Иако текстот е на украински јазик, кој за мене е странски јазик, јас успеав да се поврзав со музиката. Со оглед на тоа што мојот мајчин јазик е македонскиот, јазик кој припаѓа на словенската група јазици заедно со украинскиот, јас можев да разберам некои од стиховите, а тоа додаде дополнителна возбуда на искуството. Моќта на музиката ги надминува јазичните бариери, а „Љубовните песни“ и „За моето бебе“ на Шарлота Утуту го докажува тоа на прекрасен начин.

Текстот на песната „За моето бебе“

Текстот на песната „За моето бебе“ е напишан на украински јазик. Ова е македонскиот превод на песната:

Затвори ги очите

И трчај во прегратката на ноќта

Таму те чека сон

Ќе пеам во хармонија со негоТаму, во царството на соништата

Има волшебни градови

Таму, има невидени чуда

Таму пеат рајски птици


Расти во среќа

Ги имаш сите благослови

Нека и телото и душата

Ти цутат многу години


А кога спиеш цврсто

Јас ќе те штитам

Расти, дете мое

Ти ми значиш повеќе од животот


Јас сум душа од живот и корења

Јас сум сила, волја и слобода

Луѓето ја знаат моќта на нацијата

Јас сум душа од живот и корења


Затвори ги очите

И трчај во прегратката на ноќта

Таму те чека сон

Ќе пеам во хармонија со него

Пријатна мелодија

За мене магијата на песната „За моето бебе“ лежи во нејзината мека, внимателно изработена мелодија. Нема остри крешенда или високи амплитуди што ќе го нарушат нежниот тек на песната. Изборот на пијаното како основен инструмент е мајсторски потег што ја засилува смирувачката природа на песната и го зголемува квалитетот на една приспивна песна.

Симфонија на природата

Како волшебното пијано и искрените стихови на „За моето бебе“ да не се доволни, па се вклучени дополнителни елементи кои го збогатуваат и боздигнуваат искуството. Суптилните примери на отчукување на часовник, смирувачките звуци на природата, вклучувајќи ги оние на птиците и штурците, ве носат на слушачко патување исполнето со многу звуци од природата. Песната завршува со А капела, што го навестува традиционалниот начин на изведување приспивни песни со генерации. Оваа оркестрација создава чувство на смиреност и спокој, совршено за потонување во мирен сон, што ми се случи неколку пати во текот на ноќите преслушувајќи го изданието, откако тоа беше објавено на 27 октомври 2023 година.

Совршена приспивна песна за моето бебе

Нема сомнеж дека „За моето бебе“ заслужува совршена десетка. Тоа е песна, што кога и да ја слушам, емотивно ме погодува. Кога музиката ќе ме преплави, очите ми се насолзуаат и ококоруваат и ми се ежи кожата. За мене, овој емотивен одговор на телото е ултимативната мерка за големината на песната. Таа е комбинација од емотивна резонанца, лична поврзаност, експресивен текст, мелодична убавина, ослободување на неуротрансмитери, поврзаност со културниот идентитет и катарза, сето ова во една прекрасна композиција.

Оценка од авторот

Оценка од авторот
10 10 0 1
Како заклучок, песната „For My Baby“ на Шарлота Утуту е мојот победник во категоријата НАЈДОБРА ПССИПКА ЗА 2023 година. Таа го надминува јазикот, го плени срцето со својата нежна мелодија и остава неизбришлива трага на душата. Ако барате совршена приспивна песна за да ги смири вашите сетила и да ве пренесе до место на спокојство, „For My Baby“ треба да биде на врвот на вашата плејлиста. Не пропуштајте го ова сензационално музичко искуство во 2023 година. МАРУВ се надмина себеси уште еднаш, овој пат преку нејзиното алтер его Шарлота Утуту, а ние сме тука да го посведочиме тоа.
Како заклучок, песната „For My Baby“ на Шарлота Утуту е мојот победник во категоријата НАЈДОБРА ПССИПКА ЗА 2023 година. Таа го надминува јазикот, го плени срцето со својата нежна мелодија и остава неизбришлива трага на душата. Ако барате совршена приспивна песна за да ги смири вашите сетила и да ве пренесе до место на спокојство, „For My Baby“ треба да биде на врвот на вашата плејлиста. Не пропуштајте го ова сензационално музичко искуство во 2023 година. МАРУВ се надмина себеси уште еднаш, овој пат преку нејзиното алтер его Шарлота Утуту, а ние сме тука да го посведочиме тоа.
10/10
Total Score
Total
0
Shares
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Слични написи